Vedligeholdelse af smykker

Det er vigtigt at man passer godt på sine smykker, og sørger for at rense dem jævnligt.

Det er en rigtig god ide at tage sine smykker af, ved brug af rengøringsmidler, og kemikalier. Derudover anbefaler jeg, at du ikke har dine smykker på, når du bader, laver havearbejde, ved madlavning og ved brug af cremer, hårspray, parfume og makeup – jo mere dette undgås, jo mindre skidt og snavs, samles der i smykket.

Det er bedst for dine smykkers holdbarhed, at du ikke sover med smykker på, ligesom jeg også fraråder, at du bruger dine smykker når du dyrker sport. Hårde slag kan sætte mærker og få smykket til at gå ud af form.

Hvis du har forgyldte sølvsmykker, skal du være særlig opmærksom på, at den forgyldte overflade forsvinder hurtigere, hvis du fx bader, sover og bruger cremer osv. med smykkerne på. Forgyldte sølvsmykker skal helst opbevares i den æske/pose du fik med, da du købte smykket. Det samme gælder for almindelige sølvsmykker, som oxyderer og bliver mørkere med tiden.

Rengøring af dine smykker i dagligdagen kan nemt gøres, når man alligevel tager smykkerne af i forbindelse med fx madlavning. Læg smykkerne i en kop, hæld lidt opvaskemiddel og varmt vand i koppen, og lad dem ligge 5-10 min, skyl og rens ringene grundigt under rindende vand bagefter. Hvis der sidder skidt og snavs ved fx fatninger, kan du med fordel børste forsigtigt, med en helt blød tandbørste, vand og sæbe. Bagefter bruges en almindelig pudseklud til sølv eller guld, som kan købes i de fleste supermarkeder.

Det er en rigtig god ide, at få guldsmeden til at rense og efterse dine smykker med ædelsten eller diamanter. På denne måde sikrer du dig, at fx slag ved brug af dine smykker, ikke har gjort, at dine ædelsten pludselig sidder løst, og er i fare for at falde ud. Kig gerne ned forbi, så kan vi rense dine smykker, tjekke at sten sidder som de skal og måske også give dine smykker en polering, så de fremstår så godt som nye igen.

Hvidguld og forgyldte smykker, trænger også indimellem til en ny rhodinering / forgyldning, dette kan vi også hjælpe med.